Bio maso aneb co vědět než od nás nakoupíte?
Zorientovat se v pojmech jako „farmářské“, „selské“, „domácí“, „bio“, „regionální“, „lokální“, „ze dvora“ je čím dál obtížnější. Proto jsme se rozhodli napsat k našemu masu o něco více, než se vejde na etiketu. Naše farma je registrovaná v režimu ekologického zemědělství a může tak produkovat potraviny označené logem „bio“. K tomuto logu však vede dlouhá cesta plná pravidel a opatření, která musí producent splnit jak v chovu zvířete, tak při následném zpracování. O JAKÁ PRAVIDLA JDE? - zvířata nejsou krmena ničím, co je chemicky ošetřeno a nemá bio certifikaci - při chovu zvířat jsou důsledně dodržována pravidla welfare, což v praxi znamená, že jsou téměř stále venku a podmínky jejich života se co nejvíce blíží těm přirozeným - nelze používat některá léčiva a veterinární postupy, a ty které používat lze, mají dvojnásobnou ochrannou lhůtu - porážka probíhá na certifikovaných jatkách s důrazem na minimalizaci stresu - farma, ze které zvířata pochází, hospodaří trvale udržitelným způsobem a s maximálním ohledem k přírodě a krajině Mimo to, že je náš chov bio, je také plně pasený. Zvířata jsou krmena tedy pouze tzv. objemovým krmivem, což v kostce znamená, že přijímají pouze potravu skládající se z trávy (pastvy) a v zimních měsících konzumují seno a senáž. Oba výše uvedené faktory (bio a pastva) jsou spolu s dostatkem pohybu základním předpokladem pro produkci chutného a šťavnatého masa. Zpravidla však touto cestou nelze dosáhnout takových výnosů jako u konvenčních výkrmných chovů, kterým je tak velmi těžké cenově konkurovat. KDYŽ SE ŘEKNE WELFARE Výše v textu byl použit termín welfare. Co to ale znamená? Jedná se o další a další pravidla, při jejichž dodržování se snažíme maximálně přiblížit k přirozenému způsobu životu chovaného zvířete a aktivně se staráme o jeho spokojenost. Zvíře musí mít neustálý přístup k čerstvé vodě, minerálnímu lizu, vždy musí mít dostatek krmiva a dostatek prostoru pro vlastní pohyb a odpočinek. Do welfare patří i možnost ukrýt se před sluncem, prudkým větrem nebo např. mít se o co podrbat. To všechno jsou faktory, které ovlivňují jak pohodu zvířete, tak i kvalitu masa. Cesta ke kvalitnímu stejku však nekončí na pastvině. Mimořádně důležité je dodržovat pravidla welfare také při manipulaci se zvířaty, při přepravě, a samozřejmě také při porážce. NEŽ SE Z MASA STANE JÍDLO Naše maso po porážce zpravidla 3 týdny (hovězí) nebo 1 týden (jehněčí) visí ve zrací komoře a prochází takzvaným suchým zráním neboli stařením. Jde vlastně o soubor biochemických procesů, které pozitivně ovlivňují senzorické vlastnosti masa. Výsledkem je maso, které v kuchyni nemusíte trápit 3 hodiny v papiňáku, můžete ho použít i na lahůdky typu tatarák a stejky z něj se rozplývají na jazyku. Po třech týdnech je maso rozbouráno, jednotlivé kusy jsou vakuovány a zchlazeny na teplotu 3-4 °C. Následnou přepravu a distribuci mezi zákazníky si pak řešíme sami pomocí chladícího přívěsu nebo velké autolednice, abychom měli jistotu, že maso bude až k zákazníkovi dopraveno v prémiové kvalitě. Veškeré balíčky masa jsou pak opatřeny etiketami, kde se zákazník dozví, jak dlouho je možné maso uchovat v čerstvé podobě a kdy už je potřeba ho zamrazit nebo spotřebovat. Jednotlivé druhy masa se vyznačují různými vlastnostmi a liší se proto i dobou trvanlivosti. Právě z tohoto důvodu jsou některé balíčky dodávány již zmražené (droby, veverka, oponka), některé jsou určené k rychlému zmražení u zákazníka (kosti a žebra) a některé Vás překvapí dlouhou dobou skladovatelnosti i při lednicové teplotě (typicky svalovina a stejkové maso). A jak je s masem naloženo dál? To už záleží jen na Vás, našich zákaznících. Pokud jste dosud váhali, jestli za to „to bio maso“ stojí, není nic jednoduššího než se přesvědčit na vlastní chuťové buňky. Ať už u nás nebo Vašeho lokálního bio farmáře.
We believe in helping brands create through strategy, story-telling, digital products, and integrated experiences on web, mobile, and in the world. And you're here, friends, because you also believe.
Our team has a passion for making things with real value. This has led us to assemble a multi-talented group that can do just about anything: from building sets to photographing food, crafting websites to developing apps, beautiful design to adventure cinematography. Designers, engineers, creatives, makers, developers, artists, unite. Let’s do something real-special together. Our team has a passion for making things with real value. This has led us to assemble a multi-talented group that can do just about anything: from building sets to photographing food, crafting websites to developing apps, beautiful design to adventure cinematography.